Uutiset Blogi

Miten suojata oma puhelin? – 7 vinkkiä, jotka tekevät puhelimen käytöstä turvallisempaa

 Teknologia on kehittynyt viime vuosina hurjaa vauhtia eteenpäin ja samaan aikaan myös digitalisaatio on vahvemmin esillä kuin koskaan aiemmin. Tämän johdosta myös älypuhelimista on tullut yhä isompi osa ihmisten elämää. 

Älypuhelimista on moneksi. Niiden avulla voi esimerkiksi jutella ystäville ja tutuille ympäri maailmaa, katsoa videoita, hoitaa pankkiasioita, selata sosiaalista mediaa, käynnistää kasino ilman kierrätystä, hallita omaa älykotia ja paljon muuta. 

Koska puhelimista on niin moneksi, on niihin myös tallennettuna paljon henkilökohtaisia tietoja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi pankkikorttia, käyttäjätunnuksia eri palveluihin, teksitiviestejä, verkkopankkitunnuksia, lukuisia salasanoja, osoitetietoja tai ihan vain yhteystietoja. 

Kukaan tuskin haluaa näiden tietojen paljastuvan, jonka johdosta älypuhelimesta halutaan tehdä mahdollisimman turvallinen ja suojattu. Onhan tänä päivänä mahdollisuus joutua melko vakavienkin kyberhyökkäysten ja virusten kohteeksi. 

Mobiililaitteiden mukana ei tule turvallisuuden käyttöohjekirjaa, mutta kaiken tarvittavan löytää tästä artikkelista. Käymme läpi 7 vinkkiä, joiden avulla oma älylaite pysyy visusti suojattuna. 

7 vinkkiä puhelimen suojaamiseen 

1) Pidä puhelin lukittuna 

Yksi mahdollinen uhka puhelimelle on sen varastaminen, jolloin varas saa täysin esteettömän pääsyn kaikkeen henkilökohtaiseen dataan. Jotta näin ei käy, kannattaa varmistaa, että puhelimessasi on lukitusnäyttö. 

Puhelimesta riippuen lukitus voi olla esimerkiksi salasana, kuvio, sormenjälki tai kasvojentunnistus. 

Kun otat lukitusnäytön käyttöön, voit valita, kuinka pitkään puhelin voi olla käyttämättömänä ennen kuin se lukittuu. Yleensä väli on noin 15 sekunnista 2 minuuttiin ja järkevintä on tietenkin valita lyhin aika. 

Tämä suojaa sinua, koska lukitusnäyttö aktivoituu automaattisesti, vaikka et itse muistaisi lukita laitetta. Se säästää myös akkua, koska näyttö pimenee asetetun ajan kuluttua. 

2) Käytä vahvoja salasanoja 

Vahvojen salasanojen asettaminen sovelluksiin aiheuttaa sen, etteivät hakkerit voi arvata niitä niin helposti. On myös suositeltavaa asettaa eri salasana jokaiseen palveluun ja sovellukseen. Miksi? 

Koska tällöin yhden salasanan löytäminen tai arvaaminen ei johda siihen, että hakkeri pääsisi käsiksi kaikkiin tietoihisi.

 Millainen sitten on vahva salasana? Se koostuu seuraavista ominaisuuksista: 

  • Vähintään 12 merkkiä
  • Sekoitus isoja ja pieniä kirjaimia
  • Sisältää kirjaimien lisäksi myös numeroita
  • Vähintään yhden erikoismerkin käyttö

Hyvien salasanojen käyttämisen lisäksi kannattaa käyttää kaksivaiheista todennusta. Silloin salasanan arvaamisella ei pääse vielä pitkälle, koska saat puhelimeesi ilmoituksen kirjautumisesta, ja mahdollisen koodin, jota kirjautuessa tulisi käyttää. 

Ja jos hakkerilla ei puhelintasi tai pääsyä sähköpostiisi, ei kirjautuminen tule onnistumaan. 

3) Ole tietoinen latauksista 

Kun lataat sovelluksia, muista ladata ne ainoastaan virallisista sovelluskaupoista. Lue myös arvostelut! 

Kyberrikolliset luovat petollisia mobiilisovelluksia, jotka voivat jäljitellä luotettavaa / aitoa versiota. Tällä ne pyrkivät pääsemään käsiksi käyttäjien luottamuksellisiin tietoihin. 

Tämän ansan välttämiseksi kannattaa tarkastaa arvostelujen lukumäärä, sovelluksen päivityksiä sekä tarkastaa kehittävän organisaation yhteystiedot. 

Tämä siksi, että esimerkiksi Google Play -kaupasta on ajoittain löytynyt esimerkiksi hauskan näköisiä pelejä ja muita sovelluksia, jotka ovat myöhemmin osoittautuneet viruksiksi. 

4) Salaa tietosi 

Älypuhelin sisältää paljon dataa. Jos se katoaa tai varastetaan, sähköpostisi, yhteystietosi, taloutesi ja muut tilisi sekä palvelusi voivat olla vaarassa. Tämä kaikki ja paljon muuta voidaan suojata sillä, että kaikki data on salattu. 

Salatut tiedot tallennetaan sellaisessa muodossa, että niitä ei ole mahdollista lukea tai ymmärtää. 

Useimmissa puhelimissa on salausasetukset, jotka voi ottaa käyttöön suojausvalikosta. Esimerkiksi iOS-laitteen salaamisen tarkastus käy näin: 

  1. Siirry kohtaan “Asetukset”.
  2. Klikkaa “Face ID ja pääsykoodi”.
  3. Syötä oma lukitusnäytön koodi.
  4. Vieritä sivun alaosaan, jossa pitäisi lukea “Tietosuoja on käytössä”.

 Jotta Androidin salaaminen onnistuu, täytyy puhelimessa olla vähintään 80 % akkua ja sen juuret täytyy olla poistettuna. Sitten täytyy siirtyä kohtaan “Turvallisuus” ja valita “Salaa puhelin”.

 Jos et lataa laitetta, poista sen juuria tai keskeytä salausprosessia, saatat menettää kaikki tietosi. Salaus voi kestää tunnin tai kauemmin. 

5) Asenna viruksentorjuntaohjelma 

Olet luultavasti kuullut läppäreiden tai pöytäkoneiden viruksentorjuntaohjelmista, mutta niistä hyötyvät myös älypuhelimet. 

Nämä ohjelmat voivat suojata laitteesi hakkerointiyrityksiltä ja viruksilta, ja lisäksi niissä voi olla mukana VPN-ominaisuus. 

6) Yhdistä suojattuun Wi-Fi -verkkoon 

Mobiililaitteiden kauneus on siinä, että niiden avulla internetiä voi käyttää missä ja milloin tahansa. Yksi monista asioista, joita ihmiset tekevät ravintolassa tai vaikkapa ystävän luona, on Wi-Fi -yhteyden etsiminen. 

Vaikka ilmainen ja avoin Wi-Fi houkuttelee datan sekä akun säästämisen vuoksi, kannattaa olla hyvin varovainen suojaamattomien verkkoyhteyksien kanssa. Niiden kautta hakkerit ja virukset voivat jälleen astua kuvioihin, ja sitä kukaan tuskin toivoo. 

Jos haluat käyttää suojaamatonta ja avointa Wi-Fi -verkkoa, käytä sitä VPN-palvelun kautta. Tällöin tietosi, yhteytesi ja olinpaikkasi pysyvät visusti salattuna, ja kaikki tapahtuu suojattuja yhteyksiä pitkin. 

7) Pidä laitteesi käyttöjärjestelmä ajan tasalla 

Kannattaa aina varmistaa, että puhelin on päivitetty viimeisimmillä järjestelmäpäivityksillä. Niiden tarkoitus on nimittäin parantaa käyttökokemusta kokonaisvaltaisesti, eli niin suorituskyky kuin turvallisuuskin voidaan viedä uusille tasoille. 

Järjestelmäpäivityksiä voi tulla vastaan hyvin usein ja se turhauttaa monia. Tällöin tulee helposti pyydettyä laitetta muistuttamaan asiasta tulevaisuudessa tai vain jätettyä asia sikseen. 

Käyttöjärjestelmän päivittäminen on kuitenkin hyvin tärkeää, koska ne voivat suojata iOS- ja Android-laitteita tuoreimmilta uhilta.

 Esimerkiksi iOS-laitteen käyttöjärjestelmän päivitysten tarkastus onnistuu helposti näin: 

  1. Klikkaa “Asetukset”.
  2. Mene kohtaan “Yleiset”.
  3. Napsauta “Ohjelmistopäivitys”.
  4. Puhelin kertoo, onko laite ajan tasalla vai pitääkö uusi päivitys asentaa.

Käyttöjärjestelmän päivittämistä voi hieman helpottaa sillä, että laittaa puhelimen päivittämään automaattisesti.

Comments are closed.